Szombathely, Aréna utca 4.

Célkeresztben a líra keresztek - 2014. március 31.

 

Ez az anyagi befektetés bekerült a pénzügyi vérkeringésébe, így eljutott a legmagasabb kamat környezetet kínáló fejlődő piacokra (a kockázat ellenére is), mint például Brazíliába, Törökországba, Dél-Afrikába.

 

Tavaly májusban kezdték el pedzegetni, hogy előbb-utóbb a FED által kivezetésre fog kerülni ez a monetáris stimulus, amelyre kézzel fogható nyugtalanság és a fejlődő piaci deviza pozíciók csökkentése volt a válasz, természetese n az instrumentumok árazásában is trendszerű gyengülést hozott, az euróval és a dollárral szemben is.

2013 decemberében megtörtént az első visszavonás, amelyet több is követett, jelenleg közel 65 milliárd dollár pumpálnak a gazdasági vérkeringésbe, de ez idővel le fog nullázódni. Ennek az eseménynek kettő fontos hatása emelhető ki.

A trendszerű mozgás a líra esetében begyorsult, ami belső problémákra vezethető vissza, hiszen kormányválság alakult ki (korrupciós botrány eredményeképp), így gyors, meredek mutatójú esést produkált az euróval szemben. A török jegybank, szinte egyik napról a másikra rendkívüli döntést hozott, az egy hetes repo kamatot 10%-ra emelte, ezzel is magához vonzva a befektetőket. A hírre nagy lendülettel kezdett erősödni a líra, majd az elmúlt két hónapban egy szűk sávban mozgott.

EURTRY 1 éves grafikon

A hétvégén az AK párt a fent említett politikai botrányok ellenére is győzni tudott, ennek hatására jelenleg kiegyensúlyozódni látszik a helyzet, stabilizálódást láthatunk, de ez több kérdést is felvet, közöttük a leglényegesebb: megdől-e a „líra-trend”, azaz a tavaly május óta tartó gyengülés, vagy marad a már megszokott forgatókönyv?

USDTRY 1 éves grafikon

Az aktuális politikai események sem könnyítik meg az előre tekintést, hiszen tiltakozások várhatóak, amelyek nyugtalanná, kiszámíthatatlanná teszik a piaci hangulatot.

 

A QE3 csökkentése folytatódni fog, ennek hatása nem kerülheti el a periféria országait.

Amennyiben bevonják a jelenlegi 65 milliárdot, és később a z amerikai központi bank kamat emelési ciklusba lép az további líra gyengülést hozhat.

USDTRY 3 hónapos

A fentiek tudatában érdemes lesz figyelni az USDTRY, EURTRY kereszteket, mert a komoly mozgások borítékolhatóak!

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok