Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 16.

A napközbeni megtorpanás ellenére emelkedtek tegnap a tengerentúli piacok, és a Nasdaq vezetésével a pozitív tartományban búcsúztak. Négy napja emelkedik az Apple árfolyama, amire két és fél éve nem volt példa, ráadásul a rallynak köszönhetően december óta nem látott magaslatokig jutott a cég. Az iPhone 7-re hatalmas a kereslet, így tegnap 3,4%-ot ugrott a papír. Az augusztusi kiskereskedelmi forgalom a vártnál gyengébben sikerült, a piac 0,1%-os visszaesést várt, ezzel szemben -0,3%-ot publikáltak. Öt hónapja nem mutatott visszaesést a kiskereskedelmi forgalom. Az ipari termelés szintén negatív meglepetés volt, a -0,4%-ot publikáltak a várt -0,2%-kal szemben. Az Oracle tegnap zárás után publikálta a 2017-es üzleti évének első negyedéves számait. A tisztított árbevétel 1,7%-kal 8,6 milliárd dollárra esett, némileg elmaradva a várakozásoktól.

Az emelkedésé volt a főszerep tegnap az európai tőzsde-porondon. A végleges augusztusi infláció sem okozott meglepetést az eurózónában. Az előzetes adatoknak és egyben a várakozásoknak megfelelően 0,2% volt az év/év alapú infláció, a maginfláció pedig 0,8%. Az olasz és a német pénzügyi felügyelet illetékesei is túlzónak tartják a Bázeli szabályokat és azt kérik, hogy vizsgálják felül azokat, és nézzék meg, mely pontokon lehetne lazítani. Ugyanis a túlzóan szigorú szabályok már következményekkel járnak. A szabályozás enyhülése pozitív lenne az európai pénzügyi szektor számára.

A régiós devizákhoz képest gyengén, alig észrevehető erősödéssel zárt tegnap a forint árfolyama, az euró ellenében. Az elmúlt napokban a hazai deviza árfolyama nem tud elmozdulni a 310-es szintről.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok