Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 15.

v

Tegnap kicsit nyugodtabb napot könyvelhettek el maguknak a tengerentúli börzék. A kereskedés elején még emelkedtek a mutatók, de a záráshoz araszolva elromlott a hangulat, és a Nasdaq kivételével mínuszban búcsúztak az indexek. A Dow Jones komponensei közül ismét az Apple teljesített a legjobban, a cég száguld tovább felfelé. Piaczárás után az Oracle publikálja 2017-es üzleti évének első negyedéves számait.

Igaz csak enyhe mértékben, de estek az európai tőzsdék tegnap. A brit jegybank ma megtartja kamatdöntő ülését, ám a piac sem kamatbeli változtatásokra nem számít, sem az eszközvásárlási programban való módosítást nem látja valószínűnek. A monetáris kondíciók megváltoztatása a svájci jegybank szintén mai ülésén sem várható, ám mindkét esetben a kommentárokat lesz érdemes figyelni, amelyek tartalmazhatnak utalásokat a jövőre nézve. Augusztusban 9,5%-kal nőttek az új autó eladások az EU-ban, ezzel már 36 hónapja tart a folyamatos bővülés. Ezzel az autópiac hamar kiheverte a brexit utáni megbicsaklását. A szlovén állami vagyonkezelő jövőre halasztotta a botrányba keveredett Nova Ljubljanska Banka privatizációját. A bank 75%-át tervezték értékesíteni. A világ legrégebbi bankja, az olasz Banca Monte dei Paschi kinevezte új vezérigazgatóját, Marco Morellit. Elődje a bank meggyengült tőkehelyzete miatt távozott, így az új vezérigazgatótól értelemszerűen a tőkehelyzet javítását várják.

A WTI 43,7 dollárra esett, miután tegnap napvilágra kerültek az USA nyersolaj adatai, melyek mindössze 559 ezer hordó növekedést mutattak.

A kínai jegybank április óta a legnagyobb tőkeinjekciót hajtotta végre a héten, összesen 57,7 milliárd dollárnyi likviditást nyújtott a pénzügyi szektornak az emelkedő bankközi kamatok fékezése érdekében.

Mérsékelten ugyan, de erősödni tudott a tegnapi kereskedésben a forint, az euróval szemben.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok