Tőzsdei világcsokor – 2016. június 30.

|
Komoly akvizíciót jelentett be ma reggel a Richter. A cég a svájci székhelyű Finox Holding nevű gyógyszergyártót vásárolja meg 190 millió svájci frankért. A női termékenységgel összefüggő fejlesztésekkel, értékesítésekkel foglalkozik a svájci biotechnológiai vállalat. A felvásárlás abszolút passzol a Richter termékportfoliójához, ráadásul a tranzakciót akár kézpénzzel is tudja finanszírozni.

Kitartott a jó hangulat tegnap a tengerentúlon, így a vezető amerikai börzék emelkedéssel búcsúztak a kereskedéstől. A Fed első körös stressz tesztje során mind a 33 bank esetében teljesült a minimális tőkeigény. Tegnap került publikálásra az újabb körös beszámoló, ahol az osztalékfizetési és részvény visszavásárlási programok keretösszegei dőltek el. A 33 legnagyobb bankból 31 esetében fogadta el a Fed a terveket, a Banco Santander és a Deutsche Bank tengerentúli leánya bukott el a teszt második körén. A Morgan Stanley-nek új tervet kell benyújtania kisebb hiányosságok miatt. Gyengén sikerült a függőben lévő lakásértékesítések májusi értéke, éves alapon 2,4%-kal bővültek az eladások, miközben a piac 4,6%-os növekedésre számított. A személyi jövedelmek a várt 0,3% helyett 0,2%-kal bővültek júniusban, míg a személyi kiadások a vártnak megfelelően 0,4%-kal növekedtek.

Pozitív napot tudhattak maguk mögött tegnap az európai tőzsdék. A FTSE 100 különösen elégedett lehetett 3,6%-os emelkedésével. Az IMF lefelé mutató kockázatokat lát a német növekedés terén. Mivel Németország egyik legfontosabb külföldi partnere Anglia, így a Brexit miatti bizonytalanság visszahathat a német gazdaságra is. Az EKB alelnöke Vitor Constancio is igyekezett nyugtatni a piacokat. Mint elmondta: minden eszközük megvan ahhoz, hogy kezeljék a britek kilépését.

Az előzetes adatok alapján rendkívül gyenge lett májusban a japán ipari termelés. Míg a piac 1,9%-os bővülésre számított, a valóságban 0,1%-os csökkenés következett be. A gyenge adatban valószínűleg jelentős szerepet játszott az erős jen negatív hatása, ami az exportot érinti súlyosan. 15 szektorból 11-ben csökkent a termelés.

A devizapiacokra is megérkezett a nyugodtabb légkör. Ez volt látható tegnap a forint piacán is. A hazai fizetőeszköz árfolyama nem nagyon mozdult el a 317-es szint környékéről, az euró ellenében.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 30.