Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 3.

Enyhe pluszokkal búcsúztak tegnap a tengerentúli börzék, a jó hangulat zárásig kitartott. A mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma májusban 173 ezerrel bővült Amerikában az ADP jelentése szerint. Az adat megfelel a piaci várakozásoknak. A Goldman Sachs az okostelefon piaci növekedés lassulása miatt 136 dollárról 124 dollárra csökkentette az Apple célárát, de a vételi ajánláson nem változtatott.

Keresik az irányt az európai börzék, kisebb sikerrel. Tegnap egységesen a negatív tartományban zártak a mutatók, igaz csak minimális mértékben. A konszenzussal összhangban nem változtatott az alapkamaton az EKB. A TLTRO II és a kötvényvásárlási program júniusban indul. Az inflációs prognózis az idei évre 0,1%-ról 0,2%-ra módosult, a GDP növekedés pedig 1,4% helyett 1,6% lehet, utóbbi esetében azonban hangsúlyozták a lefelé mutató kockázatokat (Brexit). A kormányzótanács továbbra is strukturális reformokat, illetve „növekedés-barátabb” költségvetési politikát sürget.

A kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex az áprilisi 51,8 pontról 51,2 pontra esett májusban. Mivel az ipari termelés és a szolgáltató szektor tekintetében is csökkenés volt látható, így a kompozit index értéke is csökkent. Japánban a várt 0,9% helyett mindössze 0,3%-kal növekedtek a bérek év/év alapon áprilisban.

Búcsút intett a forint tegnap az oldalazásnak. A hazai deviza árfolyama erősödni tudott az euróval szemben, és 312,5-ön zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok