Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. április 7.

A tengerentúlon már tegnap is nyitva voltak a börzék, ráadásul optimistán kezdődött a hét, a piacok mérsékelt emelkedéssel zártak. Az olajár rallyzása miatt az energiaszektoré lett a „nap nyertese” cím. A pénteki munkapiaci statisztika nem sikerül túl fényesre, a mezőgazdaságon kívül dolgozók száma 126 ezerrel bővült márciusban, amely lényegesen gyengébb a várt 245 ezer főnél. A munkanélküliségi ráta változatlanul 5,5%-on maradt, miközben az aktivitási ráta 0,1%-ponttal 62,7%-ra csökkent. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe márciusban 56,5 pontra esett, az előző havi 56,9 pontról. Az adat azonban megfelelt a várakozásoknak. Az adatok a munkapiaci fellendülés kifulladását jelzik, amely jó érv lehet a korai kamatemelés ellen. William Dudley, a New York-i Fed elnöke hétfői beszédében azt mondta, hogy a kamatpálya továbbra is laposnak ígérkezik. Elon Musk, a Tesla vezére pénteken lerántotta a leplet az első negyedéves eladási számokról. A cég 10.030 darab járművet adott el (a várakozásokban 9.500 darab szerepelt), ami 55%-os növekedésnek felel meg év/év alapon. A FedEx 4,8 milliárd dollárért, részvényenként 8 euróért megvette a holland TNT Express-t. Az április 2-i záróárhoz képest ez 33%-os prémiumnak felel meg. Az Universal stúdió (Comcast tulajdona) filmje, a Halálos iramban 7 minden idők kilencedik legnagyobb nyitó hétvégi bevételét produkálta. A 143,6 millió dolláros összeg meghaladta a 140 millió dolláros optimista várakozásokat is. Holnap zárás után jön az Alcoa negyedéves eredménye, amivel elindul a tengerentúli gyorsjelentési szezon. Az első negyedéves bevételektől 5,94 milliárd dollárt várnak az elemzők (bázis 5,45 milliárd, előző negyedév 6,38 milliárd dollár), míg az EPS 26 centet tehet ki.

Hétfőn kereskedési szünnap volt az európai piacokon. Görögországnak április 9-ig 462 millió eurót kell átutalnia az IMF számlájára. Ha nem sikerül átutalni az előbbi összeget, akkor további pénzügyi segítséget sem kaphat az ország, sőt az egyhónapos türelmi idő lejárata után az EFSF alappal kötött megállapodás alapján csődesemény következne be. Varoufakis mindeközben azt hangsúlyozza, hogy nem futott ki az ország az időből, ugyanis április 24- ig kell a hitelezőkkel megegyezniük.

A WTI a húsvéti ünnepek alatt jelentősen nőtt, ami főleg annak a spekulációnak volt köszönhető, hogy az alacsony árak hatására élénkülhet a kereslet. Ma reggel 51,6 dollár volt az árfolyam. A szaúdiak ugyanis csökkentettek a diszkonton, amin a szaúdi kőolajat értékesítik a világpiacon. A piac ma reggelre viszont korrigált, mivel a szereplők szerint továbbra is élénk lehet az USA kínálata. Szintén fontos fejlemény, hogy elvi megállapodás született Iránnal az atomprogram ellenőrzéséről és az ország elleni szankciók feloldásáról, ennek részleteit azonban júniusig dolgozzák majd ki, így Irán egyelőre nem léphet ki a piacra.

Az FHB közzétette az április 28-án tartandó éves rendes közgyűlésének dokumentumait. A menedzsment a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén sem javasol osztalékfizetést. A forint minimális gyengülést mutatott a pénteki kereskedésben, de valójában nem volt túl érdekes a mozgás. Továbbra is a 298-as szint felett oldalazik az EUR/HUF.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok