DLS Tanácsadó

Erős negyedévet zárt az Erste 2011.02.25.

A 265 millió eurós elemzői várakozásokat 5%-kal felülmúlva 278,8 millió eurós nettó eredménnyel zárta 2010 negyedik negyedévét az Erste Group - derült ki az osztrák bankcsoport ma reggel közzétett gyorsjelentéséből. A magyar bankadó csaknem 50 millió euróval terhelte tavaly a bank eredményét. Jó hír az Erste részvényesei számára, hogy 7,6%-on megállt a bank nem teljesítő hiteleinek arányában korábban tapasztalt emelkedés, így a céltartalék-képzés határozottan csökkenő tendenciát mutat.

2010-ben fennállásának legmagasabb működési eredményét (3987,9 millió euró) érte el az Erste Group, 5,7%-kal meghaladva a 2009-es szintet. A jó eredményben fontos szerepe volt a negyedik negyedévnek, melyben a korábbi negyedévekénél alacsonyabb kereskedési eredmény hatását kioltotta az alacsonyabb céltartalék-képzés. A bank teljes éves nettó eredménye 1015,4 millió euró lett, ami 12%-kal magasabb a 2009-esnél. Az elmúlt két évet veszteséges negyedév nélkül vészelte át a pénzintézet, mely az Erste válságálló üzleti modelljét is dicséri.

Erős negyedévet zárt az Erste


A nettó kamatbevételi sor a nemzetközi vállalati üzletág alacsonyabb üzleti volumene, a szűkebb romániai és ukrajnai kamatmarzs és az alacsonyabb lízing aktivitás miatt szintén elmaradt az előző negyedévekétől, ezt azonban részben kompenzálta a magasabb díj- és jutalékbevételi adat, melyet az értékpapír üzletág magasabb díjai hajtottak felfelé.

Erős negyedévet zárt az Erste


A bank működési ráfordításai 945,1 millió forintra csökkentek a negyedik negyedévben (bankoktól szokatlan módon alacsonyabb lett, mint a megelőző három hónapban), ennek is köszönhetően az egy évvel korábbi 50,2%-ról 48,9%-ra csökkent év végére a társaság költség/bevétel aránya, mely meglehetősen kedvező aránynak tekinthető. A magyar leánybank költséghatékonysága ennél még jobb, itt ugyanis a költség/bevétel arány hosszú ideje stabilan 40% körül, illetve az alatt alakul.

Erős negyedévet zárt az Erste


A válság idején kiemelt figyelemmel kísért céltartalék-képzés szintje határozott csökkenést mutat az Erstnél, 12,2%-kal 442,8 millió euróra csökkent ugyanis a hitelekre képzett értékvesztés a banknál. Ebben két fontos tényezőnek volt szerepe: megállt egyrészt a nem teljesítő hitelek növekedése a banknál (a régiós összehasonlításban kedvező 7,6%-on), másrészt céltartalékok visszaírására is sort keríthetett a társaság a negyedik negyedévben a nagyvállalati szegmensben. A 442,8 millió eurós szint 2009 első negyedéve óta a legkisebb.

Erős negyedévet zárt az Erste


A magyar leánybank ugyanakkor rosszul áll a nem-teljesítő hitelek arányát tekintve, hisz Ukrajna és Románia után a bankcsoport régiós leánybankjai közül itt a legmagasabb az NPL-ráta, miután az előző negyedévi 11-ről 12%-ra nőtt. Az Erste egyes országai ilyen szempontból két csoportra oszlanak: hazánkban, Romániában, Horvátországban és Ukrajnában még nőtt, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Szerbiában ugyanakkor már csökkent a késedelmes hitelek aránya.

Erős negyedévet zárt az Erste


A nem-teljesítő hitelek céltartalék-fedezettségét tekintve a magyar leánybank rosszul áll, hisz mindössze 50% itt az arány, szemben az osztrák 60 vagy éppen a cseh 70%-os szinttel. Magas ugyanakkor a jelzáloghitelek aránya a magyar Ersténél, mely valamivel kisebb céltartalék-képzést indokol.

Erős negyedévet zárt az Erste


Eredményesség szempontjából a régiós leánybankok rendkívül eltérő képet mutatnak: Csehország nagyon jól teljesített, és fennállásának talán legjobb eredményét érte el a Ceska Sporitelna a negyedik negyedévben. Szlovákia is meglepően jó, 52,6 millió eurós profitot hozott és Horvátország is nyereséges maradt, hasonlóan a korábbi negyedévekhez. A magyar leánybanknál 12,8 millió eurós veszteség keletkezett.

Erős negyedévet zárt az Erste


"2010-ben az Erste Group 2007 óta a legnagyobb nettó nyereségéről adhatott számot annak köszönhetően, hogy üzemi bevételeink továbbra is kitűnően alakultak, valamint éves összehasonlításban 2004 óta első ízben csökkentek a kockázati költségek. Az üzemi hatékonyságban bekövetkezett figyelemreméltó javulást az is jól tükrözi, hogy 2007 óta négyszeresére duzzadtak a kockázati költségek, miközben ugyanezen az időtávon a nettó nyereség csak minimális visszaesést mutatott. Ennek megfelelően tőkebázisunk a reálgazdaságot célzó üzleti modellünk által megkívánt értéket jóval túlhaladó mértékben bővült" - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója a 2010. évi előzetes eredményeket bemutató tájékoztatón. Az Erste Group összes kelet-közép-európai piacán szerény gazdasági növekedés várható 2011-ben - vélik a banknál.. Egyes országok - így Csehország és Szlovákia - a 2010. évi jó szereplésre építhetnek, Románia pedig a várakozások szerint sikerrel mászik ki a recesszióból, igaz, az év második fele előtt nem várható számottevő növekedés. Magyarország az előrejelzések szerint gyorsuló gazdasági növekedésről számolhat majd be, ugyanakkor nagyon alacsony bázisról indul a fejlődés. Ennek ellenére mindkét országban magas szinten maradhatnak a kockázati költségek 2011-ben. Csoportszinten a makrogazdasági javulás fokozatosan csökkenő kockázati költségeket és nagyobb fokú nyereségességet eredményezhet a számítások szerint - tartalmazza a bank közleménye.

Erős negyedévet zárt az Erste


2010-ben A magyarországi lakossági, valamint kis- és középvállalati üzletág nettó kamatbevétele a 2009. évi 353,6 millió euróról 387,1 millió euróra javult főként a devizaárfolyamok változásának köszönhetően (a növekedés mértéke 9,5 százalék, a devizahatással korrigáltan pedig 7,4 százalék). A nettó jutalékbevételben bekövetkezett bővülés és az üzemi költségek csökkenése alapvető módon járult hozzá a stabil növekedést mutató 305,5 millió eurós üzemi eredményhez, ami 49,8 millió eurós (azaz 19,5 százalékos, a devizahatásokkal korrigáltan pedig 17,3 százalékos) bővülést jelent az előző évi 255,7 millió euróhoz viszonyítva. A nettó jutalékbevétel szintén pozitív irányban változott minden kategóriában, így az előző évi 86,2 millió euróról 11,6 millió euróval 97,8 millió euróra nőtt 2010-ben (tehát 13,6 százalékkal, illetve a devizahatások kiszűrése után 11,4 százalékkal). A működési költségek ugyancsk javuló tendenciát mutattak 2010-ben, hiszen 11,4 millió euróval (vagyis 5,3 százalékkal, devizahatásokkal korrigáltan pedig 7,1 százalékkal) csökkentek, így ezen a soron a 2009. évi 214,0 millió euró után 202,6 millió euró jelentkezett a személyügyi, marketing-, és tanácsadói ráfordítások csökkentésének következtében. A költség/bevétel ráta 39,9 százalék lett 2010-ben (a 2009. évben regisztrált 45,6 százalék után). A kockázati céltartalékok 43,0 (a devizahatásokkal korrigáltan 40,4) százalékos, 170,8 millió euróról 244,3 millió euróra történő bővülése a gazdasági visszaesést és a devizaárfolyamok volatilitását tükrözi. Az egyéb eredmények sor 2010-ben 67,0 millió euróval -1,3 millió euróról -68,3 millió euróra romlott szinte kizárólag a bankadó bevezetése miatt (amely 49,8 millió eurós terhet jelentett). Ennek következtében a kisebbségi érdekeltségek levonása utáni nettó nyereség a 2009. évi 57,9 millió euróról -21,8 millió euróra zuhant (ezek a számok a treasury és a local corporate üzletág eredményeit nem tartalmazzák).

Erős negyedévet zárt az Erste


Erős negyedévet zárt az Erste

Forrás: www.portfolio.hu

A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és