Soros György alapja zárja kockázatosabb eszköz pozícióit 2011.07.19.

|

Soros által alapított, a világ egyik legsikeresebb hedge fundja szinte teljesen kitárazott a kockázatos eszközökből. Az alapot jelenleg irányító Keith Andersen ugyanis arra utasította a portfóliómenedzsereit, hogy tartózkodjanak a kereskedéstől, amíg ilyen zavaros a piac, és várjanak jobb lehetőségekre. A 25,5 milliárd dolláros hedge fund portfóliójában a likvid eszközök aránya 75 százalékra nőtt.

A magyar származású hedge fund guru, Soros György által alapított Quantum Fund, amely a világ egyik legsikeresebb hedge fundjaként működött, most hátrébb lépett a piacoktól. A 25,5 milliárd dolláros alapot jelenleg irányító Keith Anderson június közepén arra utasította portfólió menedzsereit, hogy vegyenek vissza a kereskedésből, miután az alap 6 százalékot veszített idén - írja a Bloomberg. Anderson szerint a piacok most sokkal zavarosabbak és kiszámíthatatlanabbak, mint a válság csúcsán. Utasításának következtében a Quantum portfóliójában a készpénz aránya 75 százalékra nőtt, a likvid tőke pedig jelenleg csak kedvezőbb befektetési lehetőségekre vár.

Soros alapja nem az egyetlen,amely a közelgő válság miatt csökkentette kitettségét az egyes kockázatos eszközökben. A piacok egyre nagyobb függése a kormányzati intézkedésektől, az eszkalálódó európai adósságválság és más problémák a világgazdaságban többek közt a Moore Capitalt is arra sarkalta, hogy növelje készpénz arányát a portfóliójában. A Bank of America júniusi felmérése szerint a megkérdezett intézményi befektetők 18 százaléka súlyozza felül a likvid eszközök arányát, ami amellett, hogy éves rekord, jelentősen meghaladja a májusi 6 százalékot.

A globális makro stratégiát követő alapoknak - mint a Quantum alapnak - nem ment jól idén, összességében 2,25 százalékot veszítettek - a Hedge Fund Research adatai szerint. Az alapok ugyanis jórészt az euródollárral szembeni esésére, és az amerikai államkötvényhozamok emelkedésére fogadtak, többen pedig nagyot buktak az olajár májusi esésén.

Forrás: www.portfolio.hu

cimkék: Soros György, USA
Soros György alapja zárja kockázatosabb eszköz pozícióit 2011.07.19.