Osztrák és német részvények osztalékhozamai 2011.04.14.

|

Hazánkhoz hasonlóan a német és osztrák részvénypiacon is lassan felpörög a közgyűlési szezon, melyen a vállalatok a fizetendő osztalék mértékéről is döntenek. A Portfolio.hu összegyűjtötte, hogy az osztalékhozam reményében mikor vehetjük meg legkésőbb az osztrák ATX és DAX index komponenseit. Az osztalékhozam megállapításához a tegnapi,április 13-ai záró részvényárfolyamokat vettük alapul.

A német részvénypiacon a tőkeinjekcióra szoruló Commerzbankon kívül az összes DAX komponens fizet osztalékot, mely cégek közül egyesek elég szép osztalékhozammal is kecsegtetnek. A német részvények kapcsán fontos tudnunk, hogy rendszerint a közgyűlés napjára esik az a nap, amikor utoljára megvehetjük a részvényt az osztalékért (utolsó nap osztalékszelvénnyel).

Továbbáamennyiben a közgyűlésen elfogadásra kerül az osztalék, úgy a német részvények esetén már a következő napon kifizetésre kerül az osztalék.

A legjobb osztalékhozammal az elmúlt időszakban az atomkatasztrófa miatt tovább eső német közszolgáltatók (E.On, RWE) kecsegtetnek, de nem lehet panaszuk a Deutsche Telekom, a Deutsche Post és a Münchener Rückversicherung részvényeseknek sem, hiszen e papírok is 5% feletti osztalékhozamot nyújtanak.

N__met__r__szv__nyek_osztal__khozama__20110414_.png

Az osztrák részvények közül három kivétellel (CA Immobilien, Immofinanz és Intercell)az összes fizet osztalékot. A Voestalpine és a Strabag esetén még nincsenek meg a pontos előterjesztések. Tavaly e két cég 0,5 euróosztalékot fizetett részvényenként.

A többi papír esetén viszont már tudható, hogy melyik az a nap, amikor utoljára megvehetjükőket az osztalék reményében (utolsó nap osztalékszelvénnyel). Továbbáfelsoroltuk a kifizetési időpontokat is, ahol már nem olyan katonás a kifizetési rend, mint a német részvényeknél.

Az osztrák részvénypiacon a két legjobb hozammal a Telekom Austria (7,3%) és az Österreichische Post (6,67%) büszkélkedhet.

Osztr__k_r__szv__nyek_osztal__khozama__20110414_.png

Forrás: www.portfolio.hu

Osztrák és német részvények osztalékhozamai 2011.04.14.