DLS Tanácsadó

Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel? 2011.06.28.

A Fed QE2 néven ismertté vált eszközvásárlási programja június 30-án hivatalosan is kifut, tudva pedig, hogy a jegybank gazdaságösztönző intézkedései igen komoly szerepet játszottak a részvényárfolyamok emelkedésében, a befektetőknek akár aggodalomra is lehet okuk. Az alábbiakban elsősorban azt vizsgáltuk meg, hogy az amerikai jegybank első eszközvásárlási programjának kifutása milyen hatást gyakorolt a tőzsdékre: ezek alapján azt lehet elmondani, hogy a QE1 végét követően a részvénypiacok még emelkedni tudtak (tavaly áprilisban az S&P 500 lokális csúcsot állított be), az esést azt követően bontakozott ki, hogy a Fed mérlegfőösszegének növekedése megtorpant. Vagyis a befektetőknek az elkövetkező hetekben a jegybanki mérlegfőösszeg alakulását célszerű figyelemmel kísérni, a múltbeli tapasztalatok alapján ugyanis a részvénypiacokra nézve akkor várható érdemi negatív hatás, ha a növekedés lassul (illetve megáll).

Nap mint nap arról cikkeznek a gazdasági szaklapok, hogy napokon belül véget ér a Fed 2010 novemberében meghirdetett, 600 milliárd dolláros eszközvásárlási programja, mely elődjéhez hasonlóan (QE1) vitathatatlanul komoly szerepet játszott a részvényárfolyamok emelkedésében. A program kifutása nem éppen jókor jön, a tőzsdék ugyanis május eleje óta lefelé tartanak. Érdemes persze kiemelni, hogy az állampapír vásárlási program kifutásának időpontja már régóta ismert, így ennek hatását a piacok részben már beárazhatták. A befektetőkben ugyanakkor elevenen él még, amikor tavaly tavasszal véget ért az első ilyen jegybanki program, melyet a követően a részvénypiacok jelentős zuhanást produkáltak.
Amit a quantitative easingről (QE) tudni kell
A fejlett országok jegybankjai első körben a monetáris politika hagyományos eszköztárába tartozó eszközök bevetésével kívánták enyhíteni a Lehman Brothers csődjét követően kialakult likviditási problémákat. Azt követően azonban, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és az angol jegybank (Bank of England) irányadó rátája 1 százalék alatti, az Európai Központi Bank irányadó rátája pedig 1 százalékos szintre került a hagyományos monetáris eszközökkel történő további gazdaságösztönzés lehetősége erősen korlátozottá vált. Ennek következtében a fejlett országok jegybankjainál előtérbe került a monetáris politika hagyományos eszköztárába nem tartozó eszközök használata, amit az értékpapírosított hiteltermékek és az állampapírok piacán tapasztalható zavarok kezelése ugyancsak indokolt. Ennek két fő fajtáját különböztetjük meg: a credit easing és quantitative easing. Az előbbi az értékpapírosított hiteltermékek, míg az utóbbi az állampapírok jegybank által történő vásárlását jelenti.

A QE során jelentős mennyiségű állampapír kerül a jegybank birtokába, ami eszközár-inflációhoz, dollár-gyengüléshez, az inflációs várakozások emelkedéséhez, és reálhozam-csökkenéshez vezet. Pontosan így történt ez a QE1 allatt is, és pontosan ezeket azérveket hozta fel tavaly a jegybankárok éves Jackson Hole-i konferenciáján Ben Bernanke , mintegy előkészítve a folytatást. A program persze nem csak az eszközárakra, az inflációra, a dollárra és a hozamokra hat, hanem a pénzkínálatra is, ami tulajdonképpen meghatározza, hogy a gazdasági szereplők mennyit költhetnek.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a Fed által 2008 nyarán meghirdetett quantitative easing milyen hatást gyakorolt a részvényárakra, az S&P 500 index a Fed mérlegfőösszegének növekedésével párhuzamosan emelkedett. Időközben persze voltak átmeneti megingások, miután a piac elkezdte beárazni a program kifutását, az igazán nagy visszaesés azonban a QE1 után jött.

Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel?


Érdemes talán egy kicsit közelebbről is megvizsgálni a QE1 kifutását követő eseményeket. Hivatalosan ugyanis 2010 március végén függesztette fel a jegybank az eszközvásárlásokat, melyet követően a piacok még tovább emelkedtek, az S&P 500 index április végén új lokális csúcsot tudott beállítani. Ezután viszont éles fordulat következett, a benchmark néhány hét leforgása alatt közel 20%-ot zuhant. A piac ekkorra igen idegessé vált, amit jól mutat a VIX index megugrása, mely az S&P 500 opciókba árazott volatilitást méri. (Itt fontos megjegyezni, hogy a Fed gazdaságélénkítő programjának lezárulta csak egy volt a negatív tényezők közül, melyek a piacok teljesítményét alapvetően befolyásolták. Az európai adósságválság ekkorra csúcsosodott ki, ami a tőzsdei lejtmenetben ugyancsak komoly szerepet játszott).

Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel?


Ami lényeges kérdés, hogy vajon a piac miért emelkedett még az állampapírvásárlási program kifutását követően? Ennek megválaszolásában segíthet az alábbi ábra. A grafikonon látható, hogy a QE1 lezárulta után a Fed mérlegfőösszege tovább emelkedett, ami ösztönzőleg hatott a piacokra. A mérlegfőösszeg növekedésének dinamikája csak ezt követően torpant meg, amit a részvénypiacok bezuhanása is kísért.

Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel?


Ennélfogva tehát a befektetőknek elsősorban a jegybanki mérlegfőösszeg alakulását érdemes figyelni. A növekedés dinamikája egyelőre még töretlen, a QE1 alapján pedig még akár az elkövetkező hetekben is folytatódhat az emelkedés. Ha viszont lendület megtörik, az akár komoly lefelé mutató kockázatot jelenthet a részvénypiacokra nézve.

A jelenlegi helyzet annyiban más a tavalyihoz képest, hogy a tőzsdék két hónapja korrigálnak, elsősorban a globális gazdasági konjunktúra lassulása, valamint az európai adósságproblémák fokozódása következtében. Amit nem szabad elfelejteni, hogy mindeközben a QE2 végig ott volt, mint támogató erő. Ha ez kiesik, és a makroadatok időközben nem mutatnak javulást, a lejtmenet jó eséllyel folytatódhat a tőkepiacokon.

Az árfolyamok csökkenésének irányába mutathat az értékeltség is, bár a normál 12 havi előretekintő P/E ráta alapján az amerikai részvénypiac jelenleg nem tekinthető drágának (az S&P 500 12-es P/E mutatón forog), a hosszabb távú folyamatokat jobban tükröző Shiller P/E már más képet fest. Az S&P 500 ezen mutatója jelenleg 22,4-szeres, ami jócskán felülmúlja a hosszú távú medián árazást (15,8). A hányados számlálójában az S&P 500 inflációval indexált értéke, nevezőjében pedig a 12 havi átlagos visszatekintő reál EPS szerepel.

Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel?


Lesz-e QE3?

Az elemzők többsége szerint a kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok ellenére a Fed egyelőre nem hirdet meg újabb állampapír-vásárlási programat (QE3) - hacsak a munkanélküliség el nem éri a 10 százalékot, a maginfláció nem kerül ismét egy százalék alá, az eszközárak pedig meredeken lefelé nem veszik az irányt, ami a vagyonhatáson keresztül jelentősen visszafogná a fogyasztást.

Persze még ha ez be is következik, akkor sem biztos, hogy a Fed úgy gondolja, hogy a monetáris kondíciók lazításának az újabb állampapír-vásárlási program (QE3) a megfelelő módja. Hogy miért? Kétségtelen, hogy a QE2-nek köszönhetőn javultak a pénzügyi kondíciók, a QE2 és a velejáró nyersanyagár-emelkedés miatt azonban a program nettó reálgazdasági hatásai elenyészőek voltak.
Elzáródnak a pénzcsapok - Mi lesz a részvényekkel?

Forrás: www.portfolio.hu


A DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. az ERSTE Befektetési Zrt. függő ügynöke

Cégünk 2001 óta van jelen a befektetési piacon, az Erste Befektetési Zrt-vel együttműködve biztosítjuk az ügyfelek magas szintű kiszolgálását.

Miért a DLS?

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Azért,
mert nálunk az információs bázis jobb. Az ERSTE Befektetési Zrt. – amellyel partnerségben állunk, – Magyarország legnagyobb befektetési szolgáltatója, a BÉT Legek állandó díjazottja.

1

Azért,
mert nálunk a kockázat kontra nyereség alapú gondolkodás áll a központban.

2

Azért,
ert folyamatos konzultációt kap, betekintést, hogyan végezzük a munkánkat.

3

Értékeink

Cégünk megért 2–3 válságciklust. Majd 30 éves pénz- és tőkepiaci tapasztalattal rendelkezünk. Sok minden történt ez alatt az idő alatt. Edukációs fókuszú cég vagyunk. ezáltal az ügyfelek számára érthetőbbé válnak a különféle befektetések. Kevesebb rossz döntés születhet. A pénzügyileg tudatos ügyfelekkel, sokkal inspirálóbb együtt dolgozni. Az Ügyféléletút nálunk azt jelenti, hogy az ügyfeleket nem egységesen kezeljük. Hanem kialakítjuk egyedi életútját az ügyfeleinknek.

Munkánk nem tudomány, nem művészet, nem is egy boszorkánykonyha. Ez egy mérnöki munka. Feladatunk, hogy megtaláljuk az adott befektetési cél elérésének leghatékonyabb módját.

Megmutatjuk adott szituációban hogyan célszerű viselkedni. A befektetési tanácsadók által az ügyfelek számára teremtett érték nagy része a viselkedési tanácsadás.

Az ügyfelek között komoly vízválasztó a türelemfaktor. Sokszor a befektetéseiket tudatosan és türelmesen építő befektetők sokkal messzebbre jutnak, mint azok, akik mindent egyszerre akarnak. Az első 3 hónapban senki ne akarjon a top 10-ben lenni.

Azt tanácsoljuk: Legyen türelembajnok!

Hitvallásunk

 

és

Küldetésünk

Miért lenne nálunk jobb, mint az előző befektetési szolgáltatójánál?

Elkötelezettek vagyunk azért, hogy segítsünk az egyéneknek, a vállalatoknak eligazodni a pénzügyi befektetések világában, emellett fejlesszük és támogatjuk a sikeres szakembereinket.

Az ígéretünk, hogy mi, a DLS Befektetési és Tanácsadó Kft. munkatársai, energiánkat, értelmünket és tudásunkat elkötelezzük ügyfeleink pénzügyi céljainak elérése érdekében azáltal, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtjuk és kiváló befektetési alternatívákat kínálunk.

Hisszük, hogy ügyfeleink pénzügyi jólétének előtérbe helyezése mindkettőnk érdekeit szolgálja. Folyamatos kihívásunk az ügyfelek igényeire való reagálás egy folyamatosan változó pénzügyi környezetben.

 

Társaságunk a tőkepiaci termékek széles skáláját kínálja ügyfelei részére, ezáltal lehetőséget nyújt a diverzifi- kálásra és a kockázatviseléshez megfelelő instrumentum kiválasztására.

Szolgáltatásaink

Tőkepiaci termékek széles skáláját kínáljuk

Befektetési jegyek

Irodánkban forintban, euróban, dollárban jegyzett pénzpiaci, likviditási, kötvény, részvény, ingatlan és vegyes befektetési alapok érhetőek el. 

Állampapírok, vállalati kötvények

Az állampapír üzletág a konzervatívabb, kockázatkerülő befektetők részére kínál befektetési lehetőségeket. Az állampapírok hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, melyek tőkéjének és kamatainak visszafizetését az állam garantálja. Vásárolható hazai és nemzetközi kötvény, valamint diszkontkincstárjegy.

Részvény

A részvényeket azon befektetőknek ajánljuk, akik hajlandóak magasabb kockázatot vállalni a magasabb hozam reményében, illetve hosszútávon is tudnak gondolkodni.

Befektetési hitel

A befektetési hitel olyan befektetési forma, amely kizárólag értékpapír vásárlásához használható fel. 

Tartós Befektetési Számla

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 20%-os kamat- és árfolyamnyereség-adóra (a 2011-es adóévben 16%) és osztalékadóra vonatkozó adózás kedvezőbbé tehető, ha a befektető a TBSZ-en helyezi el befektetését, megtakarítását és e számlájáról nem vesz ki a megnyitás évét követő 3-5 évig.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) egy olyan megtakarítási forma, amellyel több éven keresztül gyűjtheti, befektetheti pénzét nyugdíjcélú megtakatításra. A befektetés összetételéről önállóan dönthet, azt a futamidő alatt bármikor változtathatja. 

Határidős kereskedelem

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel.

Certifikát kereskedelem

Követheti az arany, ezüst, a határidős olaj, a határidős földgáz, az Euro Bund határidős termékek, devizapárok, valamint az Euro Stoxx Banks és a DAX 30 index árfolyamváltozását a BÉT-en jegyzett Erste Certifikátokkal való kereskedéssel.

Deviza kereskedelem

A devizapiacon minden üzlet két különböző pénznem között jön létre, ami azt jelenti, hogy az egyik devizát vesszük a másikat pedig eladjuk. A vételi ár (bid) és az eladási ár (offer) közötti különbséget nevezzük spreadnek. A bid price az az ár, amin az árjegyző hajlandó megvenni tőlünk az adott devizapárt, az offer vagy ask price pedig az, amin az árjegyző hajlandó eladni nekünk az adott devizapárt.

NETBROKER

A NetBroker az Erste Befektetési Zrt. online tőzsdei kereskedési rendszere, ahol egyszerűen, gyorsan kereskedhet magyar és külföldi értékpapírokkal, befektetési jegyekkel, és állampapírokkal.

ERSTE Trader

Deviza FX, deviza opció, arany, ezüst, CFD, ETF kereskedési lehetőség online.

ERSTE Future Program

...

 

Ennél is többet szeretne tudni?

Érdeklődjön munkatársainknál!

Többet szeretnék tudni!

Munkatársaink

Bokodi Csaba

Bokodi Csaba

Bránya Annamária

Bránya Annamária

Cseke Hajnalka

Cseke Hajnalka

Hegedűs Péter

Hegedűs Péter

Herczeg László

Herczeg László

Herczeg Mónika

Herczeg Mónika

Jagicza Zsolt

Jagicza Zsolt

Jálics Miklós

Jálics Miklós

László Balázs

László Balázs

Serman Tibor

Serman Tibor

Tér Kornélia

Tér Kornélia

Gyakran vannak kérdései?

Igyekszünk a legfontosabbakat előre megválaszolni

Kérdés

Hogyan lehetek ügyfelük?

...

Kérdés

Milyen gyakran kontaktálhatok az üzletkötömmel?

...

Kérdés

Milyen tőzsdén kereskedhetek a DLS Kft-nél?

...

Legyen Ön is a partnerünk!

Keresse üzletkötőinket még ma!

Cím:
9700 Szombathely, Aréna utca 4.

E-mail:
dls@tozsde1.hu

PSZÁF eng. sz.:
III/42.080/2002.
 

László Balázs
+36 30 155 8161

Serman Tibor
+36 30 155 8152

Bokodi Csaba
+36 30 155 8146

és