Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. szeptember 21.

Oldalazással töltötték a nap nagy részét a tengerentúli börzék kedden. A kereskedés végéhez közeledve megérkeztek az eladók, így az indexek mérsékelt pluszokkal, a napi minimumok környékén zártak. Tegnap piaczárás után jelentett az Adobe, a részvényenkénti profit 75 cent volt a harmadik negyedévben, amely 3 centtel jobb az elemzői várakozásoknál. Nem lettek túl fényesek a tegnap publikált lakáspiaci adatok. A megkezdett lakásépítések száma 1,14 millió volt augusztusban, ami kevesebb a várt 1,12 milliónál. Havi alapon 1,7%-os visszaesést vártak az elemzők, ezzel szemben 5,8%-os visszaesést publikáltak. Az építési engedélyek esetében havi alapon 0,4% volt a visszaesés, miközben a piac 1,8%-os bővülést várt.

A CAC 40 index kivételével emelkedni tudtak tegnap az európai tőzsdék. A cseh uniós államtitkár véleménye szerint Nagy-Britannia nem korlátozhatja a munkaerő bevándorlását, ha továbbra is hozzá akar férni az EU-s piacokhoz. Az EKB már eddig is többször kritizálta a tagállamokat azért, mert fiskális oldalról nem tesznek meg mindent a növekedés beindítása érdekében. Meg nem erősített hírek szerint a kritizáláson most már túl is ment az EKB és felállítottak egy belső munkacsoportot, ami a szükséges költségvetési intézkedéseket fogja vizsgálni. Ugyanakkor az EKB-nak nincs és nem is lehet beleszólása a költségvetési politikába, így legfeljebb tanácsadói szinten kell megmaradnia.

A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton és az eszközvásárlási program keretösszegét is változatlanul hagyták, bár itt az elemzők egy része a program kibővítésére számított. Ugyanakkor a jegybank új célt is bevezetett, a 10 éves államkötvények hozamát nulla környékén tervezi horgonyozni a jegybank, amit a monetáris bázis változtatásával kívánnak elérni, és rugalmasabban fogják alakítani a kötvényvásárlásokat is a cél elérése érdekében. Az eszközvásárlásokat egészen addig folytatja a jegybank, amíg nem sikerül 2%- os inflációs célját elérnie. A jegybank jelezte, hogy a jövőben további monetáris lazítások is jöhetnek, köztük akár további kamatvágás is. Az ETF vásárlási programot némileg átalakították, mégpedig olyan irányba, hogy inkább a kisebb kapitalizációjú vállalatoknak kedvezzen, de a keretösszegen itt sem változtattak.

A forintnak mozgalmas napja volt tegnap, az euró ellenében. Alapvetően nyugodt kereskedést tudhatott maga mögött a hazai deviza árfolyama, ám az MNB döntését követően erősen gyengülni kezdett az euróval szemben, s egészen 309,8-ig szúrt fel, végül 308,8-on zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok