Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. május 9.

A kereskedés elején gyengén teljesítettek pénteken az amerikai börzék. A hangulatot csak „fokozták” a rossz makroadatok, ám a nap végéhez közeledve némileg összeszedték magukat az indexek. Gyengén sikerültek az áprilisi munkaerőpiaci adatok: a mezőgazdásági szektoron kívül foglalkoztatottak számának növekedése 160 ezer fő volt az előző havi 215 ezer után, szemben a 200 ezres várakozással (utoljára tavaly szeptemberben volt ennél gyengébb adat). A márciusi és a februári számokat pedig összesen 19 ezer fővel módosították lefelé. A munkanélküliségi ráta is rosszabb lett a konszenzusnál, a 4,9%-ra történő csökkenés helyett 5%-on stagnált a mutató, pedig az aktivitási ráta 62,8%-ra csökkent, ez pedig azt jelenti, hogy a munkanélküliségi rátának is csökkennie kellett volna. Az átlagos órabérek év/év alapon 2,5%-ra emelkedtek az előző havi 2,3%- ről, miközben a várakozás 2,4% volt, amely továbbra is enyhe bérinflációra utal.

A mínuszok repkedtek Európában is a hétvégét megelőző utolsó napon – már, ami a tőzsdéket illeti. A nap vége, azonban itt is meghozta a fordulatot, és a CAC 40 index kivételével pozitív tartományban búcsúztak a mutatók. Az athéni vezetés szinte már el is érte a céljait a harmadik segélycsomaghoz kapcsolódó reformok terén. Így akár napirendre is vehetik az államadósság törlesztés enyhítésének kérdését – nyilatkozta Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Kína külkereskedelme továbbra sem alakul a várakozásoknak megfelelően. Dollárban mérve az export 1,8%-ot csökkent áprilisban, a várt stagnálás helyett, az import viszont 10,9%-kal esett vissza, miközben csak 4,0%-os csökkenést vártak. Az erőteljes importcsökkenés miatt a külkereskedelmi mérleg többlete 45 milliárd dollárra emelkedett. A kínai devizatartalék a konszenzustól eltérően emelkedni tudott. A piac enyhe csökkenésre számított, ezzel szemben áprilisban kismértékben emelkedett, ami stabilizálódásra utal és enyhülhetett a tőkekiáramlás miatti aggodalom is.

A hét utolsó kereskedési napján óriásit gyengült a forint az euróval szemben. A hazai deviza árfolyama a 314-es szinten búcsúzott.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok