Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 8.

A napot minimális pluszokkal kezdték a tengerentúli tőzsdék, ám zárásra visszább vettek a befektetők a jó hangulatból, s nulláig húzták a börzéket. A Yahoo megkezdte szabadalmainak értékesítését, amiből több mint 1 milliárd dolláros bevételt remél. Az Amazon 3 milliárd dollár értékben tervez befektetni Indiában, amiről az indiai miniszterelnökkel egyeztetett Washingtonban.

Az európai indexek kivétel nélkül a pozitív tartományban zártak. Legjobban a DAX index teljesített, a maga 1,65%-os emelkedésével. A Világbank legfrissebb előrejelzései szerint a globális gazdaság idén 2,9% helyett 2,4%-kal növekedhet a visszafogott kereslet és a csökkenő tőkeáramlás miatt. Az eurózónára vonatkozó prognózis 1,6%-os értéket tartalmaz, ami minimálisan kisebb a januári előirányzathoz képest.

A tegnapi iparági adatok a kőolaj készleteinek csökkenéséről árulkodnak az USA-ban, így a hírre tíz hónapja nem látott magaslatokig, 50,5 dollárig szárnyalt a WTI típusú kőolaj árfolyama.

A májusi kínai export 4,1%-kal esett az áprilisi 1,8%-os csökkenés után, a piac 3,6%-os visszaesést várt. Az import esetében viszont a 6,0%-os várt csökkenés helyett 0,4%-os visszaesést láthattunk. A kínai jegybank 6,8%-on hagyta a GDP prognózist, és 2 a korábbi 1,7%-ról 4%-ra emelte meg a teljes éves inflációra vonatkozó prognózisát.

Egy hete tart a forint felértékelődése. A hazai deviza árfolyama tegnap is erősödni tudott az euró ellenében, 310,4 környékén zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok