Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. június 20.

A negatív tartományban üdvözölték a hétvégét pénteken, a tengerentúli indexek. Tiltólistára tette Kína az iPhone 6, és 6 Plus készülékeket, ami ellen természetesen az Apple fellebbez, s addig is tovább értékesíti a telefonokat. A kínai szabályozó hatóság szerint a telefonok tulságosan is hasonlítanak egy kisebb kínai modellre.

Emelkedéssel fejezték be a múlt hetet az európai piacok. Megváltozott a széljárás a német-orosz fronton. A német külügyminiszter szerint amint lényeges előrelépés történik az ukrán-orosz békefolyamatban, akkor el kell kezdeni az Oroszországgal szembeni szankciók fokozatos feloldását. Az EU pénteken hosszabbította meg egy évvel az üzletkötési embargót a Krím-félszigettel, így a közeledésre még várni kell.

Májusban a vártnál is nagyobbat csökkent a japán export. Év/év alapon a várt 10,0% helyett 11,3%- kal esett vissza, miközben az import a vártnak megfelelően 13,8%-kal csökkent. A fő tényező továbbra is az erős jen, míg az importot az alacsony nyersanyagárak is lefelé húzták. Áprilisban még 65 kínai városban emelkedett hó/hó alapon az új ingatlanok ára. Ez a növekedés májusra 60 városra csökkent, 6-ban stagnálást, 4-ben pedig csökkenést mértek.

A régiós devizákkal karöltve erősödött a forint pénteken, az euróval szemben. Csütörtökön még 315-nél is járt a hazai deviza árfolyama, de azóta folyamatosan izmosodik, s a mai kereskedést 313,3-on kezdte.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok