Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. február 18.

A harmadik emelkedéssel töltött napot tudhatták maguk mögött tegnap a vezető tengerentúli indexek. Erre karácsony óta nem volt példa. A mutatók kivétel nélkül a pozitív tartományban zártak. Az ipari termelés pozitív meglepetést okozott, havi alapon 0,9%-os emelkedést láthattunk, szemben a 0,3%-os várakozással. A Yahoo tovább farag a költségeken, ezúttal 7 digitális magazinjától válna meg, ami a munkaerő létszámra is negatívan hatna.

A DAX 2,7%-ot, míg a CAC 40 a FTSE 100 mutatóval karöltve 2,9%-ot emelkedett tegnap. A török miniszter lemondta a ma induló kétnapos EU csúcsot, miután Ankarában bomba robbant. Az ülésen Németország és Franciaország vezetésével a migrációs kérdésekben egyeztetnek a tagállamok.

A kínai infláció a vártnál minimálisan nagyobb mértékben emelkedett. Januárban 1,9% volt a decemberi 1,6%-hoz és a várt 1,8%-hoz képest. Elsősorban az élelmiszerárak emelkedtek az egyhetes nemzeti ünnepet megelőzően. A japán export 12,9%-kal, az import 18,0%-kal esett vissza év/év alapon. Mindkettő a vártnál nagyobb mértékű csökkenés. Az export visszaesése mögött elsősorban a Kínába (Japán legnagyobb exportpartnere) irányuló szállítások csökkenése áll.

Izgalmas napja volt tegnap a forintnak. A hazai deviza árfolyama először gyengült az euró ellenében, egészen a 312-es szintekig, majd onnan fordulatot vett, és 309,8-ig meg sem állt, végül 310-en zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok