Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2016. április 29.

Rosszul indult, rosszul zárult a tegnapi tengerentúli kereskedés. Már a nap elején lefelé vették az irányt a mutatók, s a nap végére 1% körüli mínuszokkal búcsúztak. Az előzetes első negyedéves GDP adatot publikálták tegnap Amerikában. Évesített negyedéves alapon 0,5%-kal bővült a gazdaság, ami negatív meglepetésként érte a befektetőket, mert a piac 0,7%-os növekedésre számított. A lakossági fogyasztás a tavalyi negyedik negyedéves 2,4%-ról 1,9%-ra esett, bár ez még mindig 0,2%-kal haladja meg az elemzők várakozását. A PCE árindex pedig 1,3%-ról 2,1%-ra emelkedett, meghaladva az elemzői konszenzust. Utóbbi adat fontos szempontja lehet a következő kamatemelésnek, hiszen a stabilitás irányába mutatnak a számok. A valaha volt legnyereségesebb negyedévét produkálta az Amazon. A felhő alapú szolgáltatások üzletág bevételei 64%-kal 2,57 milliárd dollárra híztak, ami kevesebb, mint 10%-a a cégszintű értéknek, azonban az operatív profit 67%-át ez a rész adta 28%-os marzs mellett (cégszintű 3,7%).

Európában egyedül a DAX tudott némi pluszt felmutatni tegnap, a CAC 40, valamint a FTSE 100 nullában zárták a napot. A német politikusoknak nem kellene véleményeznie az EKB politikáját, arról nem is beszélve, hogy az abnormális lenne, ha ezekre a hangokra az EKB még hallgatna is – fakadt ki tegnap a német Bild című újság hasábjain Mario Draghi EKB elnök.

Tegnap ígéretesen indult a forint árfolyamának alakulása az euró ellenében. A hazai deviza egészen 310,4-ig erősödött, aztán fordulatot véve 311,5-ig gyengült.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok