Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 26.

Kitűnő hangulatban töltötték a pénteki kereskedést a tengerentúli indexek. A technológiai papírok teljesítettek a legjobban, így a Nasdaq index többszörösen lekörözte társait. A héten Amerikából egy órával előbb érkeznek a makroadatok, és nyitnak a tőzsdék, mivel csak most fognak átállni a téli időszámításra. Több mint 10%-os pluszba lendült a Microsoft a gyorsjelentés hatására. A bevételek 21,03 milliárd dollár helyett 21,66 milliárd dollárt, míg az EPS 59 cent helyett 67 centet tett ki. Az Amazon részvényei 8%-kal kerültek feljebb pénteken. A bevételek 20,6 milliárd dollárról 25,4 milliárd dollárra nőttek, az elemzők 24,9 milliárdot vártak.

Az európai tőzsdék kivétel nélkül szárnyaltak pénteken, hála a „nagy varázslónak”. A PiS önállóan alakíthat kormányt Lengyelországban. A 39,1%-os szavazati arány 242 mandátumot ér a 460 fős parlamenti alsóházban. A baloldal veresége után nagy átalakításokba kezdhet a jobboldali párt.

A kínai jegybank ismét tovább lazított a monetáris kondíciókon. Az alapkamatot 25 bázisponttal csökkentették, így a kereskedelmi bankok 1,5%-on helyezhetnek el betétet a jegybankban, és 4,35%- os kamaton vehetnek fel forrást. Tavaly november óta ez volt a hatodik kamatcsökkentés a kínai jegybank részéről. A kamatcsökkentésen túl a jegybank csökkentette a kötelező tartalékráta mértékét is, 50 bázisponttal 17,5%-ra vágva azt a nagybankok esetében. A tartalékrátában további csökkentés valószínű a jelenlegi, továbbra is magasnak számító értékről. Beérni látszanak a kínai reformok, ugyanis meg nem erősített információk szerint az IMF szakmai stábja támogatja azt, hogy a kínai jüan az IMF tartalékdeviza kosarának a része lehessen. A végleges döntés előreláthatóan novemberben fog megszületni. A jüan bekerülése a kosárba egyértelmű célja volt a kínai politikának, a tőkepiaci liberalizáció és a jüan rezsimjének átalakítása is már ezt a célt szolgálta.

Ugyan a forint az euróval szemben 308,5-ös szinten is járt pénteken, végül látványos gyengülést követően 312-nél zárt.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok