Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. október 22.

Jól indult a nap a tengerentúlon tegnap, de az emelkedést követően lefordultak az indexek, és mínuszokig süllyedtek a kereskedés végére. Legnagyobbat az egészségügyi szektor bukott, miután kiderült, hogy a Valeant Pharma-nál óriási csalás történt. Közel 7%-ot emelkedtek a Biogen részvényei a jó gyorsjelentés számaira. A bevételek 2,51 milliárd dollárról 2,78 milliárdra emelkedtek, miközben a piac csak 2,65 milliárdot várt. A Coca Cola bevételei 4,6%-ot estek a kedvezőtlen devizamozgásoknak köszönhetően.

A kezdeti mínuszok után meglódultak az európai tőzsdék tegnap, s a FTSE 100 nullás zárása mellett pozitív értéket könyvelhetett el a CAC 40, és a DAX index is. Evklídisz Cakalotosz görög pénzügyminiszter és a hitelezők Athénban tegnap megkezdték a tárgyalásokat a 86 milliárd eurós segélycsomagért vállalt feltételek teljesítéséről. Elsősorban a jövő évi költségvetés és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi háttér lesz a fókuszban. Athén a következő hónap végéig lezárná a tárgyalásokat, hogy év végéig fel tudják tőkésíteni a bankrendszert.

A kínai jegybank a tegnapi piaczárást követően bejelentette, hogy 105,5 milliárd jüan, átszámítva 16,6 milliárd dollár likviditást nyújt 11 pénzügyi intézmény számára középtávú likviditás növelése érdekében. A kínai új 5 éves tervben kiemelt szerepet fog kapni a tőkepiac, azon belül is a piac liberalizációja. A következő években fokozatosan nyitottabbá válhat a részvénypiachoz való hozzáférés, és a devizapiacon is további reformok képzelhetőek el. Meg nem erősített hírek szerint 2020-ra válna teljesen szabaddá a piac.

A MOL megveszi az olasz ENI-től a 183 kútból álló Agip üzemanyag kiskereskedelmi hálózatát. A vételárról nem esett szó a közleményben. A Richter lezárta a Mediplus akvizícióját, felvásárolva a társaság még fennmaradó részvényhányadát. A régiós devizák mozgásához hasonlóan gyengüléssel töltötte a kereskedést tegnap a forint, az euróval szemben. A látványos gyengülést követően 311,5 környékén zárt a hazai fizetőeszköz.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok