Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. november 4.

A Nasdaq index történelmi csúcson zárta a tegnapi kereskedést, de a többi tengerentúli börze sem panaszkodhatott, még annak ellenére sem, hogy a kezdeti lelkesedést zárásra felváltotta némi gyengülés, de a pluszok így is biztosítottak voltak. Októberi autóértékesítési adatok érkeztek a tengerentúlról. A várt 17,7 millió helyett 18,1 millió darabra emelkedtek az USA teljes autóeladásai. Az ISM New York index kiemelkedően jó lett, októberben 65,8 pontra emelkedett az index, miközben a várakozás 45,7 pont volt. A Tesla 7%-os pluszba lendült a gyorsjelentés utáni előrejelzésekre. A bevételek a várakozásoknak megfelelően 1,24 milliárd dollárt tettek ki.

Minimális pluszokban zártak többségében tegnap az európai mutatók, kivételként a DAX búcsúzott nullában. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke november 12-re informális menekültügyi csúcstalálkozót hívott össze az EU-s tagállamok vezetőivel. A csúcs során a migránsok elosztásáról, a regisztrációs gyűjtőpontokról és a határvédelemről egyeztetnek majd. Mario Draghi újra megerősítette, hogy készek az alacsony infláció ellen felvenni a harcot bármilyen rendelkezésükre álló eszköz bevetésével, akár már decemberben.

A kínai részvénypiacon elsősorban a technológiai cégek és a pénzügyi szektor teljesített jól. A részvénypiac száguldása részben az új 5 éves kínai gazdasági terv publikálásának a hatására következett be, részben pedig egy félreértésre is visszavezethető. A kínai jegybank ugyanis a honlapján ma ismét publikált egy májusi beszédet, ami a shanghai és a hongkongi részvénypiac összekapcsolásának szükségszerűségéről szólt. A két piacot részben már összekapcsolták, de a teljes kapcsolat megvalósításának lehetőségét egyrészt még továbbra is vizsgálják, másrészt a szabályozói hátteret is elemzik. A Caixian PMI felmérése szerint a kínai szolgáltató szektorban a beszerzési menedzser index értéke 52,0 pontra emelkedett a múlt havi 50,5 pontról.

2016-tól új programokat indít az MNB: Növekedéstámogató Program (NTP) és Piaci Hitelprogram (PHP). Az MNB célja, hogy a bankok saját forrásból hitelezzék a vállalati szektort. Elkezdődik az NHP kivezetése. Jövőre 300-300 milliárd forint áll rendelkezésre az eddigi kondíciók mellett. Ebből 300 milliárd devizahitelezési lehetőséget jelent. A devizahitelezés élénkítése minimálisan hatással lehet a forintra is. Nyugodtan indult, izgalmasan zárult a forint tegnapi napja. Eleinte stabilon tartotta magát a hazai deviza, az euró ellenében, majd napközben erőteljesen gyengülni kezdett. 314 fölé is felkapaszkodott az árfolyama, de végül egy fordulatnak hála képes volt visszaerősödni 313-ig.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok