Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. november 20.

A tegnapi kereskedésben a nyugalomé volt a főszerep a tengerentúlon. Izgalmat nem produkáló módon oldalaztak a vezető mutatók. A friss segélykérelmek száma a vártnak megfelelően 271 ezer volt a múlt héten, fontos makrogazdasági adatot ma nem publikálnak a tengerentúlon. A Nike 2:1 arányú részvényfelaprózást, 14%-os osztalékemelést és 12 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be. A „félárasított” árfolyamot december 24-től lesz elérhető. A Microsoft betársul a svéd Volvo mellé egy újfajta autóipari technológia fejlesztése miatt. A vezetés technológia és az adattovábbítás az a két terület, amiben szeretnének sikereket elérni.

Az európai börzéken a pluszoké volt a főszerep, az indexek mind a pozitív tartományban búcsúztak. A legutóbbi EKB jegyzőkönyv megerősítette azokat a várakozásokat, miszerint decemberben a jegybank felülvizsgálhatja a most futó eszközvásárlási programjának keretösszegét és/vagy futamidejét. Átment a görög parlamenten a legújabb reformcsomag. A szavazás során 153 igen, 137 nem szavazat érkezett, míg 10-en tartózkodtak. A német termelői árindex októberben 2,0% helyett 2,3%-kal esett.

A kínai jegybank újabb stimulust jelentett be. A mai naptól az egy napos repo ügyletek rátája 4,5%-ról 2,75%-ra, a 7 napos repo pedig 5,5%-ról 3,25%-ra csökken, ezzel támogatva a kereskedelmi bankok likviditását. A japán jegybank legutolsó kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből az derült ki, hogy továbbra is marad a jelenlegi 80.000 milliárd jenes eszközvásárlási program, hiszen a 9 tagból 8 erre szavazott. A jegybank szerint mérsékelt javulás mutatkozik a gazdasági növekedésben, amit az emelkedő export és a szolid bérnövekedés okozta belső fogyasztás beindulása támogat. A 2%-os inflációs cél 2016 második felére elérhetőnek tűnik Kuroda szerint.

A Fitch hitelminősítő döntésére várnak a befektetők, amely bizony hatással lehet a forint árfolyamára. Tegnap egyébként tovább erősödött a hazai fizetőeszköz az euró ellenében.

 

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok