Tőzsdei világcsokor – 2015. március 31.

|
Kína stimulálja a lakáspiacát, csökkentve az önerő szükségletet és javítva az adózási szabályokon. Nem is maradt el a piac reakció, a shanghai tőzsde kismértékben emelkedett. Az USA piacai is száguldottak, ami leginkább az olajcégeknek volt köszönhető, annak ellenére, hogy az olaj árfolyam tovább csökkent, még ha minimálisan is.

A tengerentúli tőzsdék látványos emelkedéssel zárták a hét eleji kereskedést. A tegnapi rally nyertesei az olaj, és bankszektor voltak. A februári adatok alapján a személyi jövedelmek 0,4%-kal emelkedtek, felülmúlva a 0,3%-os várakozást. A magasabb jövedelmek ellenére a személyi kiadások mindössze 0,1%-kal növekedtek. Ebben az esetben a várakozás 0,2%-os bővülés volt. Februárban a függőben lévő lakásértékesítések 12,0%-kal haladták meg az egy évvel korábbi értéket, jócskán felülmúlva a 8,7%-os piaci előrejelzést.
Európában is a pozitív hangulaté volt a főszerep, a vezető indexek pluszokban zártak. Újabb részletek kerültek napvilágra a 18 pontos görög programcsomagból. Ezek szerint csökkentik a korai nyugdíjak összegét és egy rossz bank felállítását is tervezik, amit a banki mentőalapból finanszíroznának. A kormány becslése szerint a 3 milliárdos csomagból csak 1,5 milliárd euró lenne a privatizációs bevétel. Soros György akár 1 milliárd dollárt is kész befektetni Ukrajnában, amennyiben a nyugat-európai országok pénzügyi segítséget nyújtanak Ukrajnának, és amennyiben támogatják a magánbefektetéseket a térségben. A Der Standardnak adott interjúban arról is beszélt, hogy 1/3 esélyt ad a grexitnek, vagyis, hogy Görögország elhagyja az uniót. Korábban még 50%-os valószínűséget adott ennek a forgatókönyvnek. A Fitch Ratings az egyik legsúlyosabb problémának nevezte az euró zóna deflációját, ami nagyrészt az alacsony olajárak miatt alakult ki.

Az iráni tárgyalások előrehaladásának köszönhetően a WTI 47,8 dollárra esett. A hírek szerint a hét végéig lezárulhatnak a tárgyalások az iráni szankciók feloldásáról és Irán júliustól teljes mértékben visszatérhet a piacra. A becslések szerint ez a piaci kínálatot akár napi 1 millió hordóval növelheti, de közel 12 millió hordó olaj vár hajókon arra, hogy visszatérjenek a világpiacra.

Kínában ismét lazítottak az ingatlanpiac szabályozásán. Ezentúl a második lakás vásárlásánál a szükséges önerő mértéke már csak 40% a korábbi 60% helyett. Egyúttal 2 évre csökkentették azt a minimális tartási időszakot, amit követően 5,5%-os adókulcs megfizetése nélkül értékesíteni lehet az ingatlant. Ez eddig minimum 5 év volt. A lépés növeli az ingatlanpiac likviditását. A kínai lakáspiacnak az építőiparon keresztül kiemelt szerepe van a 7%-os GDP növekedés elérésében, mivel nagyjából 15%-os súlyt képvisel az építőipar a gazdaságon belül. A kínai hatóságok amerikai nyomásra beleegyeztek, hogy a bankokra vonatkozó új technikai szabályok bevezetését elhalasztják.

A MOL Pakisztánban, a Mardankhel-1 kútban jelentős találatot ért el: napi 516 hordó kondenzátum és 12,78 millió köbláb potenciális gázkitermelést mutat a kút. A MOL-nak 10%-os részesedése van a Tal blokkban, ahol ez az új termelőhely is található. A forint piacán látványos mozgás volt tegnap, az euróval szemben ismét erősödni tudott a hazai fizetőeszköz. A kereskedést 298,8-nál zárta az árfolyam.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. március 31.