Tőzsdei világcsokor – 2015. december 9.

|
A hatalmas, 9%-os zuhanást követően emelkedni tudott a WTI típusú kőolaj ára, jelenleg a kurzus 38,3 dollár.

A mélyrepülő kőolaj árfolyamnak köszönhetően gyengén teljesítettek az energiaszektor tagjai, amivel az egész tengerentúli kereskedésre rányomták a bélyeget tegnap. A mutatók kivétel nélkül a negatív tartományban zártak. Az amerikai tech szektorban még mindig téma a Yahoo internetes üzletágának kérdése, ám egyelőre úgy tűnik, hogy marad az Alibaba részesedés, amelyet nem próbálják meg kiszervezni.

Lefelé választották az irányt tegnap az európai indexek. Az Európai Tanács szerint biztatóan alakulnak a brit kormánnyal folyó tárgyalások az EU-ban maradásért cserébe kért reformcsomagról. Jövő héten elkészülhet a konkrét javaslat, amit februárban fogadhatnak el. A jóléti kedvezmények és a szabad mozgásról szóló brit igényekről szóló vitákon múlhat minden. A német export és import adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak. Az export 0,5% helyett 1,2%- kal, az import 0,9% helyett 3,4%-kal esett. Nincs jó napja a Bayernek, mivel az egyik legígéretesebb gyógyszerét, a Xarelto-t vonták górcső alá. Állítólag az engedélyeztetési folyamathoz kapcsolódó vizsgálatok során hibát követtek el.

A kínai infláció 1,5%-ra gyorsult novemberben az októberi 1,3%-ról, és ezzel felülmúlta az 1,4%-os várakozást.

Enyhe erősödéssel indította a tegnapi kereskedést a forint, az euróval szemben. Délután, azonban a régiós devizákkal összhangban gyengülni kezdett, előbb elérte a 315-ös szintet, végül 313,8-nél állapodott meg a hazai fizetőeszköz árfolyama.DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 9.