Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 8.

A pénteki rallyt követően korrigáltak tegnap a tengerentúli piacok. Az olaj árának zuhanása fűtötte a kedélyeket, így az olajszektor zárt a legnagyobb veszteséggel. Dennis Lockhart az atlantai Fed elnök megerősítette, hogy jövő héten kamatot emelhet a jegybank. A Verizon pénzügyi igazgatója elismerte, hogy érdeklődnek a Yahoo internetes üzletága iránt. A Yahoo nem reagált erre az értesülésre.

Vegyes képet mutattak tegnap az európai tőzsdék. A FTSE 100 index egyedüliként zárt negatív tartományban. Ukrajna és az Európai Társulási Tanács a gazdasági reformok eredményeiről, illetve a januárban bevezetni kívánt szabadkereskedelmi egyezményről tanácskoztak tegnap. Oroszország korábban jelezte, ha erre sor kerül, akkor megtorló intézkedéseket vezet be Ukrajna ellen.

A WTI típusú kőolaj ára hét éve nem látott mélypontra zuhant. 5%-os esést követően ma reggel 37,7 dollár volt. Az Opec tagjai ugyanis nem tudtak megegyezni a kvótákról, s az ázsiai makrogazdasági adatok sem segítettek az „ügyön”.

Negatív meglepetéssel szolgált a kínai külkereskedelmi adat. Az export 6,8%-kal esett vissza a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben a várakozás csak 5% volt. Az import némi vigaszt nyújtott, hiszen a várt 11,9%-os visszaesés helyett mindössze 8,7% volt a csökkenés mértéke.

A harmadik negyedéves végleges adatok alapján Japánnak sikerült elkerülnie a deflációt. Negyedév/negyedév alapon 0,3% volt a bővülés mértéke, amit elsősorban a tőkeberuházások bővülése húzott felfelé. Az előzetes adatok még stagnálást mutattak, így a végleges adat jelentősen jobbnak számít.

Igaz, erősödéssel kezdte a forint a hetet, az euróval szemben – elérve a 311,4-es szintet, ott azonban fordulóponthoz ért, és egészen 313-ig gyengült.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok