Tőzsdei világcsokor – 2015. december 10.

|
Ewald Nowotny, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint a jegybank jelenlegi monetáris politikája megfelelő, és picivel a 2%-os inflációs cél alatt maradhatnak. A piac által várt nagyobb mértékű lazítás után úgy látszik, hogy még inkább próbálják a kommunikációval hűteni a kedélyeket.

Emelkedéssel kezdték a napot a tengerentúlon tegnap az indexek, de hamar irányt változtattak. A negatív hangulat csak mérséklődni tudott zárásig, s így is látványos mínuszokig süllyedtek a vezető börzék. A botrányba keveredő árupiaci cég, a Glencore immáron nem 20 milliárd dollárra, hanem 18-19 milliárd dollárra kívánja csökkenteni a nettó adósságát 2016-ra a jelenlegi 30 milliárdról. Továbbá a beruházásokra költött összegeken is farag, hiszen jövőre 5 milliárd dollár helyett csupán 3,8 milliárdot költ majd.

Bár kezdetben lendületesnek tűntek az európai tőzsdék, zárásra elfogyott az erő, s jól láthatóan a negatív tartományban végeztek a mutatók. A német pénzügyminiszter szerint a költségvetési hiányuk jövőre csökkenhet, de pontos információkkal nem szolgált. A végleges összeget a menekültekre költött pénz mennyisége fogja meghatározni, ami akár nyolc milliárd euróra is rúghat.

A WTI típusú kőolaj árfolyama 37,4 dolláron kezdte a kereskedést annak ellenére, hogy az USA nyersanyag készletei csökkentek a múlt héthez képest.

Novemberben 24%-kal növekedtek a kínai új autó eladások, ami kétéves csúcsnak felel meg. A növekedést jelentősen támogatta, hogy a kis autókra fizetendő adót a kormányzat lefelezte, és ezzel 10%-ra csökkentette. Az értékesített autók 70%-a az alacsonyabb adózási kategóriába esett. Kisebb csodát produkált az ausztrál foglalkoztatottság. Októberben összesen 71.400 fővel bővült a foglalkoztatottak köre, miközben a piac 10 ezer fős csökkenésre számított. A fő tényező továbbra is a hónapról hónapra javuló építőipar.

Nagyot gyengült tegnap a forint, az euróval szemben, összhangban a régió többi devizájával. A kurzus elérte a hónapok óta nem érintett 316-os szintet                                              .DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Tőzsdei világcsokor – 2015. december 10.