Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2015. augusztus 6.

Emelkedéssel kezdték a tegnapi kereskedést a tengerentúli börzék, de a hangulat hamar elromlott, s a gyenge Disney gyorsjelentésnek hála a Dow Jones index negatív tartományban zárt. Az ADP közlése szerint júliusban 185 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma. Az adat komoly csalódás volt a 215 ezres várakozáshoz képest. A júniusi adatot is lefelé módosították: 237 ezerről 229 ezerre. Az ISM szolgáltatóipari indexe azonban pozitív meglepetést okozott, a várt 56,2 pont helyett 60,3 pontra emelkedett júliusban. Nagy a csalódottság a Tesla befektetőinek háza táján, ugyanis a társaság gyorsjelentése után be kell, hogy húzzák a kéziféket. Az már korábban is köztudott volt, hogy 11.507 darab autót értékesít a cég, ami új rekord, de az nem, hogy a kínai értékesítések megduplázódtak. A gyártószalagról 12.500 jármű helyett 12.807 darab gurult le, ráadásul a Model X sem késik tovább, hiszen szeptemberben elkezdik gyártani. A pénzügyi sorokon a várakozásokat 2%-kal meghaladó 1,2 milliárd dolláros árbevételt, valamint 48 centes veszteséget látható, holott az elemzők 60 centes mínusszal számoltak. A menedzsment által hangoztatott 24,9%-os bruttó marzs az emelkedő költségek és az alacsonyabb átlagos értékesítési ár miatt 23,9%-ra esett. A dollár erősödése és az olcsóbb modellek miatt a folyamat kitarthat a következő negyedévekben is. Elon Musk szerint 50-55 ezer járművet értékesíthetnek idén, holott korábban 55 ezerről volt szó. Mindezek figyelembevételével a kicsivel több, mint 5,5%-os árfolyam mínusz kedvezőnek mondható. A Fitbit árfolyama a rendes kereskedésben még 4%-ot emelkedett, a piaczárás után megjelenő gyorsjelentés hatására viszont 12%-ot zuhant. A bevételek a bázisidőszaki 113 millió dollárról 400 millió dollárra emelkedtek (várakozás 319 millió dollár volt), míg az egy részvényre jutó eredmény 8 cent helyett 21 centet ért el. A menedzsment a folyó negyedévre 335-365 millió dolláros bevételt és 7- 10 cent közötti profitot vár. A piaci reakció annak köszönhető, hogy a bevételprognózis miatt a növekedési ütem nem a vártnak megfelelő.

Pozitív napot zártak tegnap az európai tőzsdék. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő szerint a hitelezőkkel folytatott tárgyalások hamarosan befejeződnek. Ezen az állásponton van az Európai Bizottság illetékese is.

A Richter és a Stada licensz és értékesítési szerződést kötött a Richter által bioszimilárisként kifejlesztett pegfilgrastim forgalmazásáról. A megállapodás értelmében a Stada nem kizárólagos jogokat kap a termék értékesítésére a földrajzi Európa területére (Oroszország kivételével), míg a Richter megtartja a pegfilgrastim forgalmazási jogait a világ bármely országára. A szerződés értelmében az aláíráskor történt kifizetésen túl, a projekt előrehaladtával a Stada további kifizetéseket teljesít. Az értékesítés megkezdésétől számítva a Stada a Richter felé beszámol az árbevétel mértékéről és ahhoz kapcsolódóan további licensz kifizetéseket teljesít. Minimális erősödéssel, 309-en zárt a forint szerdán, az euróval szemben.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok