Szombathely, Aréna utca 4.

Tőzsdei világcsokor – 2014. augusztus 29.

Az orosz-ukrán konfliktus nyomott hagyott a börzéken

Az orosz ukrán konfliktus tovább gyűrűzik, amire mind az európai, mind az amerikai tőzsdék reagáltak. A DAX index a hét elei szintre esett vissza, igaz a nap végén emelkedni próbált. Az osztrák pénzügyi felügyelet szerint a Raiffeisen, és az Unicredit bank esetében a tőkekövetelmények megemelésére lehet szükség, ha Oroszország recesszióba kerül. A rubel 2%-ot meghaladó esése negatívan hatott a Richterre, hiszen így csökken a cég éves orosz bevétele.

A geopolitikai feszültség miatt a feltörekvő devizák jelentős gyengülést mutattak, a forint esése, azonban így is kiemelkedőnek számított. A tegnapi kereskedésben 316,4-en is járt az árfolyam.

A tengeren túli indexekig is elhullámzott a konfliktus: az S&P 500 index 0,17%-ot, a Dow Jones index 0,25%-ot, a Nasdaq index pedig 0,26%-ot esett. Az üröm mellett öröm is jutott az USA számára, hiszen 4,2%-kal növekedett a gazdasága. (A második negyedéves GDP adatok első körös felülvizsgálata szerint.) Utóbbi hírre reagálva a WTI 94,9 dollárra emelkedett.

Az Amazon homloka valószínűleg ráncba szaladt tegnap, hiszen napvilágot látott néhány videó, amelyek tanúsága szerint a Google dronokat tesztel. Az 1,5 méter fesztávolságú gépek akár gyógyszerek, édességek szállítására is alkalmasak lesznek, előre beprogramozott röppályákon is.

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok