Osztalék - Tudtad? 1. rész - 2014. május 5.

|
Az osztalék kérdése aktualitásánál fogva fontos, ám sok esetben kevéssé ismert terület. Következő cikk-sorozatunkban átfogó képet próbálunk nyújtani a témáról, egészen a kezdetektől (részvényvásárlás), az utolsó mozzanatokig (adózás).

Amikor befektetésnek a részvényeket választjuk, több lehetőség közül is válogathatunk. Vannak osztalékfizető, és árfolyam nyereségért vett papírok. Témánk szempontjából a továbbiakban az előbbi kerül előtérbe.

 

Az osztalékfizető részvények olyan társaságok papírjai, amelyek kevésbé vannak kitéve a gazdaság ciklikusságának. Azaz olyan termékeket gyártanak, vagy szolgáltatásokat nyújtanak, amikre a válságban is szükségünk van (telefon, gyógyszer, áram stb.). Konkrétumként pár magyar példa: Magyar Telekom, ELMŰ, ÉMÁSZ. Ezzel szemben például a technológiai szektor produktumai a szükségben mellőzhetővé válnak.

 

Mindenek előtt érdemes tisztáznunk, hogy mit is jelent az osztalék, osztalékpolitika.

Az osztalékot legkönnyebben részesedésként definiálhatjuk. Egy adott vállalkozás korábban elért nyereségéből osztoznak a részvényesek. Az osztalékpolitika dönti el ennek a mértékét, azaz, hogy a profit hány százaléka üti a tulajdonosok markát. Ez a számítás cégenként változó, akad ahol egyszerű képleteket használnak, míg másutt több soros egyenletek dobják ki a „bűvös” számot.

 

Írásunk második részében a „ki” és „mikor” kérdésekre keressük a választ, azaz hogy ki fizet osztalékot, mikor kapható a részesedés, és konkrétan mikor várhatjuk a banktól az SMS-t?DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok

Osztalék - Tudtad? 1. rész - 2014. május 5.