Szombathely, Aréna utca 4.

A legjobb részvények 2020-ban: elválik a tüdő a májtól

A válság nyertesei: Amazon, Netflix, Microsoft, Richter

Április elején a koronavírus világgazdaságra gyakorolt hatása miatt pár nap alatt földbe álltak a tőzsdék, a szakértőink szerinti félreárazásokban sok kisbefektető látta meg a vissza nem térőnek tűnő vásárlási lehetőséget. 

BUX: szárnyaló Richter, gyengélkedő MOL, feljövőben az OTP

Már ekkor látszott, hogy a Richter lesz az egyik legértékállóbb papír a budapesti börzén, a gyógyszeripari céggel 2020.06.05-ig 6.2%-os hozamot lehetett elérni idén. Ezzel a Richter a pesti börze sztár papírja. 

A BUX viszont összességében 2020-ban a sereghajtók közé tartozik, értéke több mint ötödével csökkent idén. 

A hazai értéktőzsde gyengélkedésének oka egyebek mellett az OTP és a MOL teljesítményében keresendő. A későn meginduló bank papírnál a befektetők a hitelkereslet visszaesését, a hitelportfólió minőségének a romlását és a megemelkedő céltartalék képzést árazzák, nem véletlen, hogy a válság előtti 16.000-es szintet megközelíteni sem tudta, igaz június első napjaiban új erőre kapott (11.800): -32.8 százalék év eleje óta. 

A MOL-nál pedig hiába vannak rendben a fundamentumok, az üzemanyagok iránti kereslet csökkenését és az olajár hatalmas esését mindez nem volt képes ellensúlyozni: -33% év eleje óta.  

A BUX teljesítménye a DAX és az S&P Indexhez képest 2020

A BUX (kék grafikon) relatív teljesítménye az amerikai S&P és a német DAX-hoz képest 2020 első 5 hónapjában Forrás: https://stooq.com

 

Aki résen volt és mert kockáztatni, kétszámjegyű hozamot is elérhetett áprilisban, ha jól választotta meg a szektort és a papírokat.

A válság első heteiben ugyanis a válságállónak tűnő amerikai technológai részvényekbe áramlott a bizalom. 

2020 első öt hónapjában ennyit lehetett keresni a vezető amerikai technológiai papírokkal: 

 1. Amazon: +32.4% hozam 
 2. Netflix: +25.1% hozam
 3. Microsoft: +9,7% hozam 

Az elmúlt hetekben éledezik az Apple is, amely a válság alatt ugyan kénytelen volt ideiglenesen üzleteket bezárni, miután azonban a boltok újra nyitottak, és a tendenciákból az látszik, hogy a vásárlók hajlandóak tovább költekezni, az elemzők, befektetők szemüvege is gyorsan rózsaszínre váltott. 

Mire figyeljünk, mielőtt részvényeket vásárolunk?

Jelen helyzetben például arra, hogy a trendek vége felé már a pulykák is szállnak. Azaz most már azok a papírok is elkezdtek visszaerősödni, amelyek a válság legnagyobb vesztesei között vannak. 

 • turisztika
 • utazás
 • légiközlekedés 

A Boeing repülőgép-gyártó, amely -55%-ban van idén, vagy a német repülőgép-motor gyártó MTU részvényei is emelkedésnek indultak, akárcsak az óceánhajózás három óriása (Carnival, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line), más kérdés, hogy a DLS-nél továbbra is kockázatosank tartjuk ezeket az iparágakat. 

A 9 MRD dolláros piaci kapitalizációjú (piaci értékű) tengeri nyaralásokra specializálódott cégeknek például 30 MRD dolláros hitelállományuk van, amely jelen helyzetben óriási kockázati tényező. Ha a hajók fél évig horgonyoznak a kikötőkben, nem tér vissza az emberek utazási hajlandósága a válság előtti szintre, kézzelfogható közelségbe kerül a csődveszély, hónapokon belül lehúzhatják a rolót, vagy nagy állami mentőcsomagok árán sikerül csak konszolidálni a helyzetüket, ami jelentősen hígítja a részvények értékét.  

Azaz kétségtelen, hogy több tíz százalékos magasságba is repülhetnek a pulykák, de egy kisebb széláramlat úgy kibillentheti őket az egyensúlyukból, hogy gyorsan a földön találhatják magukat. 

Ami fontos lesz a jövőben, az nem más, mint a megfelelő szektor/iparág, majd innen a konkrét részvény választás. 

Az elmúlt évtizedben elegendő volt a piacot követni egy passzív portfólió-kezeléssel, ami kevésbé volt kockázatos, hiszen az indexeket kellett szinte egy az egyben leképezni hozzá. 

Ennek a korszaknak azonban a korona vírussal alighanem leáldozott. 

Mostantól az aktív alapkezelők korszaka köszönthet be, amelyben a helyesen vagy helytelenül megválasztott portfólió és annak megfelelő kezelése jelenti majd a különbséget. A szakértelmet profitábilis részvényvásárlással lehet megjeleníteni, elválik tehát a tüdő a májtól. Minden azon múlik majd, hogy részvényeinkben milyen szektorokat hogyan súlyozunk. 

Az Erste elemzői szerint az aggodalom falán mászunk felfelé, s van benne igazság. A részvénypiacok az előremutató P/E ráták alapján 15 éves csúcson vannak, miközben számos kockázattal nézünk szembe, ezeket szinte minden nap fel lehet sorolni. 

Ami az optimizmust táplálja a piacokon

 • A piacokat tele öntötték pénzzel a jegybankok és a kormányok (pl. most Dél-Korea fogadta el a harmadik 28,8 milliárd dollárra rúgó csomagját, s az USA-ban is készül a harmadik 3 ezer milliárd dolláros csomag)
   
 • A gazdaságok vissza nyitnak és 70-80-90 százalékon mennek előre, amíg meg nincs a vakcina.
   
 • Belátható időn belül meglesz a vakcina, mert jelenleg már legalább három gyártó is klinikai második fázisban van a kísérletekkel.

Vagyis lehet olyan szemüvegen át nézni a világot, hogy itt minden szép és jó lesz: egy olyan gazdaságban, ahol a pénzmennyiség jóval magasabb, mint korábban volt, azaz jóval magasabb részvényárak indokoltak mint korábban. 

S ilyen értelemben csakugyan még az emelkedés elején vagyunk, de a „wall of worry”-t azért általában egy komolyabb korrekció szokta lezárni.
 

DLS Befektetési és Tanácsadó Kft., Szombathely

befektetés | tőzsde | tanácsadás | bróker | online tőzsde | tőzsdei árfolyamok